Monday, February 21, 2011

SHARE RECIPE - BINGKA ROTI BERJAGUNG

Dah lama buat ni. Last year maybe.. sedap sangat. Kombinasi jagung dengan roti yang memang sepadan. Rugi kalau tak cuba.



BAHAN-BAHANNYA:

3 biji telur
150 g gula kastor
100 g mentega, dicairkan
1/2 camca teh garam
300 g roti - i used gardenia
200 g tepung gandum
1 liter santan - i used 500 ml santan + 500 ml susu cair
200 g jangung krim dalam tin

METHOD :

Dalam satu bekas, satukan telur dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan dan kacau hingga semua sebati.
Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak.
Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong....

TQ to Kak Rin for sharing this recipe :)




No comments:

Post a Comment