Thursday, April 17, 2014

Macaroni Bakar Banjir Cheese~

Assalamualaikum dan Selamat pagi semua. Dah breakfast? saya dah. Ok.. hari ni saya nak share resipi baked macaroni yang saya selalu buat. Respi dari Diana. Sedap sangat.. Part banjir cheese tu saya tambah sebab semua boboi kat rumah suka makan makanan yang bercheese.. but, semua cheese mesti EXTRA!

Baked Macaroni Banjir Cheese yang takde rupa, tapi rasa meleTOP..



Bahan
1 packet macaroni  (500g)

Sos Pasta
500g daging cincang (sy guna Ramly)
1 Botol prego traditional pasta sauce
1 tin cendawan butang dihiris
2 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih di cincang
7 tangkai cili padi - Tak letak
air secukupnya
minyak untuk tumis
gula secukup rasa
garam secukup rasa

Sos Cheese
250g keju cheddar - parut
600ml susu segar
3sb butter
4sb tepung gandum
sedikit serbuk lada hitam

Topping
200g mozarella cheese di parut- saya letak lebih + parutan cheddar cheese juge sampai banjir :)

Cara-caranya
1. Rebus macaroni sampai lembut (masukkan minyak skit)

Sos Pasta
1) Panaskan kuali, tumis bawang putih samapi naik bau, masukkan cili padi dan juga bawang besar tumis sampai naik bau..

2) Masukkan daging cincang, bila dah bertukar warna masukkan pula cendawan butang

3) Masukkan prego traditional pasta sauce.Tambah air mengikut pekat yang dikehendaki.
 
4) Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Sos Cheese
 1) Panaskan periuk, masukkan mentega gunakan api sederhana kecil. Bila mentega dah cair, masukkan tepung gunakan whisk kacau sampai sebati. Kacau selalu ye tak nak bagi tepung hangus

2) Dah sebati, masukkan susu segar sedikit demi sedikit, teruskan kacau bagi sebati, bila tepung dah tak berketul-ketul masukkan pulak lebihan susu segar kacau lagi. (Boleh tambah air kalau taknak sos tu pekat sangat)

3) Bila dah mendidih, masukkan keju cheddar yang telah diparut, masak sehingga larut. Masukkan serbuk lada hitam. Masak sehingga mendidih.

Last
1) Gaul sos pasta dengan macaroni yang telah direbus, sendukkan macaroni kedalam loyang , kemudian tutup permukaan macaroni dengan sos cheese secukupnya, kemudian tabur mozarella cheese yang dah di parut.

2) Masukkan kedalam oven, dan bakar pada suhu 180'c sehinga kekuningan..

DONE!

SELAMAT MENCUBA :)

 

Wednesday, April 16, 2014

Pap Smear Test

Assalamualaikum all. Hari ni nak share skit pasal pap smear test ni. Majoriti wanita zaman sekarang lebih banyak pengetahuan kalau nak dibandingkan zaman mak2 kita dulu. Ujian pap smear ni penting ya kawan2 semua. kalau boleh, pergi la buat sebab kita tak tahu apa masalah yang berlaku dalam rahim kita. Saya ni anak dah 3 orang, tak pernah buat pun walau sekali. Tapi baru2 ni, bawa baby pegi check-up, kena berleter teruk dengan misi kenapa tak pernah buat pap smear.. *yawn* dia suruh buat hari tu juge.

Ok. Memandangkan husband dah bising, *mcm la test tu untuk diri dia* suruh buat jugak2 sebab misi kata sekejap ja, tak sakit pun, so buatlah. Eh.. memang sat ja pon. Tak sakit pon. *Yang akan menyakitkan adalah penantian*.. result test ni paling awal keluar adalah dalam masa 2 minggu.

Misi dah pesan, kuar je result, kalau ada masalah, diaorang akan kejar kita sampai dapat *call la tu* sebab penyakit berkaitan serviks ni ada ubat yer puan-puan. Daripada benda parasit tu akan makan diri kita sendiri, silalah buang masa kejap untuk pegi buat test ni. Tak rugi pun. Lagipun FOC ja kalau buat dekat Government punya klinik.

Now, saya share skit info pasal pap smear yang saya copy dari http://myservik.gov.my... baca ya. Banyak info sebenarnya..

  PAP SMEAR
  • merupakan suatu ujian untuk memeriksa kesihatan servik.
  • Ia boleh menyelamatkan nyawa anda
  • Ia adalah satu saringan untuk mengesan keadaan pra-kanser (sebelum terjadi) iaitu terdapat sel serviks luar biasa yang boleh mengakibatkan kanser.
  • Ia adalah sempena orang yang pertama menjumpai cara ini pada tahun 1940 iaitu DR. GEORGE PAPANICOLAOU.
  • Ia adalah satu prosidur yang mudah dimana sedikit sel diambil dari servik dan dihantar ke makmal untuk kajian.
  • Tidak perlu ubat atau bius.
  • Mengambil masa beberapa minit sahaja.
Adakah ujian itu menyakitkan?
  • Tidak menyakitkan.
  • Jika anda merasa tegang semasa prosidur dijalankan, anda mungkin rasa tidak selesa, cuba relak dan tarik nafas panjang.
Siapakah yang harus menjalani ujian tersebut?
Wanita berumur diantara 20 - 65 tahun, mereka yang pernah atau aktif dalam hubungan seksual.
Siapakah yang akan menjalankan ujian tersebut?
Doktor atau jururawat yang terlatih akan menjalankannya.
Apakah yang sebenar berlaku semasa ujian tersebut dilakukan?

  • Tanggalkan seluar dalam.
  • Berbaring di atas katil.
  • Doktor atau jururawat akan memasukkan alat kecil yang dinamakan spekulum ke dalam vagina dengan lembut supaya servik boleh dilihat.
  • Sejenis kayu 'wooden spatula' dan berus yang kecil 'cytobrush' dimasukkan ke dalam pangkal rahim (keseluruhan servik 360o) untuk mengambil sedikit sel.
  • Sampel ini disapu di atas slaid dan dihantar ke makmal untuk diperiksa di bawah mikroskopi dimana lapuran akan dibuat.
  • Ujian ini mengambil masa beberapa minit sahaja.
Apakah persediaan awal yang patut saya lakukan?
  • Ujian ini tidak dapat dijalankan semasa anda kedatangan haid.
  • Pastikan dapat tarikh temujanji sebelum atau selepas haid.
  • Waktu yang sesuai adalah pertengahan atau selepas 10 hari kitaran haid.
Bagaimana dengan hubungan seksual sebelum ujian?
  • Anda tidak digalakkan melakukan hubungan seks 24 jam sebelum ujian dijalankan kerana ia menyebabkan keputusan yang tidak tepat.
  • Jangan lakukan 'duoche' atau gunakan spermicid, perancang keluarga, kaedah halangan atau penggunaan jelly 'lubricant' 2 hari sebelum ujian dijalankan.
  • Bahan kimia yang terdapat dalam bahan tersebut mungkin boleh memberi kesan kepada kualiti sampel.
Bilakah saya mendapat keputusannya?
  • Bila anda melakukan ujian tersebut, anda akan diberitahu masa dan tempat untuk mendapatkan keputusan..
  • Biasanya dalam 3 minggu hingga 3 bulan bergantung kepada beban kerja makmal dan klinik tersebut.
Berapa kerap saya perlu membuat ujian Pap Smear?
  • Sekiranya anda berumur antara 20 - 65 tahun, pernah atau aktif dalam hubungan seksual, anda digalakkan untuk menjalani ujian ini setiap tahun selama 2 tahun.
  • Sekiranya keputusan itu negatif, anda digalakkan mengulangi setiap 3 tahun sekali.
Dimanakah saya boleh mendapatkan ujian tersebut?
  • Di semua klinik dan hospital kerajaan
  • Di klinik/hospital swasta
  • Federation of Family Planning Association Of Malaysia (FFPAM)
  • Lembaga Penduduk Perancang Keluarga Negara (LPPKN)
Apakah makna keputusan tersebut?
  • Keputusan yang normal bermaksud tiada keadaan luarbiasa atau masalah yang dikesan.
  • Keputusan yang luarbiasa bermaksud, anda dan anggota kesihatan perlu berunding untuk rawatan selanjutnya.
  • Keputusan luarbiasa adalah seperti berikut :
    • Kesan mikroorganisma atau virus (Jangkitan penyakit kelamin) boleh dikesan pada smear.
    • Sel-sel itu mungkin berubah akibat jangkitan (perubahan ini sementara dan setempat ('benign' - bukan menunjukkan kanser)
    • Sel-sel di servik mungkin menunjukkan perubahan seperti keadaan pra-kanser (sebelum berlaku kanser).
  • Apa yang patut dilakukan seterusnya :
    • Rawatan susulan
    • Ulangi ujian pap smear dalam 3-6 bulan
    • Jalani pemeriksaan kolposkopi
Apakah itu kolposkopi?
  • Satu alat diagnostik yang membolehkan doktor melihat saiz dan kawasan servik yang luarbiasa.
  • Ia adalah kaca pembesar yang membolehkan doktor melihat dengan jelas perubahan pada servik.
  • Alat ini tidak dimasukkan ke dalam tubuh badan.
  • Kurang menyakitkan.
  • Sesetengah orang merasa tidak selesa.
  • Sampel tisu biopsy mungkin diambil untuk ujian selanjutnya.
  • Kawasan itu mungkin dirawat dengan 'electro coagulation', 'laser' atau 'cryosurgery' untuk memusnahkan tisu-tisu yang terlibat.
Apakah persediaan awal yang patut saya lakukan?
  • Tidak boleh dilakukan semasa kedatangan haid.
  • Pastikan mendapat tarikh temujanji sebelum atau selepas haid.
  • Waktu yang sesuai ialah pertengahan atau selepas 10 hari kitaran haid.

Terima kasih semua kerana sudi luangkan masa membaca sampai habis.. ngee :)

Tuesday, April 15, 2014

Cadbury Chocolate Cake

Assalamualaikum all. Apa khabar? Semoga sihat semuanya. di pagi Selasa yang mulia ni *tetiba* ingin saya kongsikan nak kata resipi bukan resipi, tapi lebih kepada bahan yang digunakan dalam menghasilkan kek coklat seperti tajuk kat atas.. Ewahhh

Keluarga saya adalah penggemar kek coklat *apsal baku sangat bahse kau harini Jah?* So, dalam mempelbagaikan rasa, saya dah ubah sikit resipi kek coklat yang saya selalu guna tu dengan bahan-bahan yang saya rasa boleh menambah kesedapan kek yang saya buat.

Walaupun saya bukanlah chef yang hebat, amik order pun kek yang deco biasa-biasa ja, takde nak fondant bagai, as simple as i can macam chocolate cake, curah ganache pastu tabur strawberry banyak-banyak. Senang keja. Makan sampai menjilat siku jugak..

 Rupa kek yang dimaksudkan


Boleh guna mana-mana resipi kek coklat, bezanya, saya gantikan serbuk koko dengan serbuk coklat cadbury (ini ada jual kat supermarket) dan ganache pun guna coklat cadbury jugak.. panaskan whipping cream, masuk coklat cadbury yang kecik-kecik tu, kacau sampai coklat cair, biar sejuk sat, curah ler atas kek.

Seriously, hasil yang sedap gila. penuh rasa coklat, kesimpulan memang terbaikkkk.

Cubalah... :) 
 

Monday, April 14, 2014

Weekend

Gud Morning everyone.. Awal update blog hari ni. Saja takut tak sempat sebab ada taklimat ISO. Tengok ke jadual sampai petang aturcara. *yawn* dah menjangkau usia 3series, rasa macam letih ja otak nak melayan taklimat2 ni.

Oklah, just nak share masak-masak sabtu lepas. Asam pedas ayam, Kangkung goreng belacan dan telur dadar. Sedap oihhh.. kena plak dengan nasi panas berasap..


Perancangan awal lepas lunch tu nak keluar. Bawak boboi2 pegi lepak tepi pantai. Tapi cancel semua sebab si Iman dan adik tu flu pulak, risau takut demam. Cuaca tak menentu sekarang ni, lagipun tengahari tu mendung ja. Takpe, lain kali. Petang tu ada jugak buat bebola keledek ungu. Ada cerita pasal keledek ungu ni.. huhu, nanti2 kita sambung k..

:)

Friday, April 11, 2014

Musim Buah Mangga

Bila musim buah-buahan, otak terus teringat kampung halaman.. walaupun rumah dalam bandar, takde sungai, takde dusun.. sekeliling rumah yang luas tu Abah guna untuk bercucuk tanam. Kebun kecik belakang rumah macam-macam sayur yang ditanamnya.. ada kangkung, cili padi, cili merah, peria, timun.. pokok ulam-ulaman pun banyak.

Tapi otak aku tetap teringat buah mangga yang lazat hasil ringan tangan Abah. Pokok mangga terutamanya.. hampir semua jenis ada. Dari harum manis, cokanan, mangga telur (ngeee.. taktau tempat lain panggil apa), mangga india yang bulat tu, mangga lonjong, gemuk semua ada lah. Baru-baru ni balik kampung, sempat merasa mangga harum manis yang Abah tanam tepi rumah. Boleh petik ikut tingkap bilik saja.. buah pertama lah kiranya selepas beberapa tahun ditanam. Hmmmm dia punya rasa, manis ya rabbi.. sedap gila. Sempat makan 2 biji *dan rasa macam tak cukup* tapi redho sebab tu ja yang ada. Yang lain masih belum boleh dipetik sebab muda lagi.

Walaupun takde pic harum manis, tetap me nak share pic mangga cokanan yang manis dan sedap gila ni. Abah tanam 4 pokok di belakang rumah. Sekali berbuah memang banyak buah dari daun. Kalau jual sekilo RM8 kalau tak salah. *Owhhh.. pokok rambutan dengan mata kucing pun ada. Belum pernah berbuah lagi*.

 Mangga Cokanan kebun Abah

 

Ini.. 1 baldi mangga telur, buah last

Ok.rasa ailio dan menitik-nitik dah.. sebelum tempat ni banjir, lebih baik me cabot dulu. Jika ada kerajinan, me akan upload pic pokok-pokok mangga pulak.. *dah macam blog rasmi mardi pulak* . Ok bye

Thursday, April 10, 2014

Nasi Goreng Tomyam Kasih Sayang

Assalam..


Hamboihh aih.. setahun tak update blog. Tetiba teringat nak update.. tapi sebagai mukadimah, me letak pic makanan dulu la sebab makanan menggamit readers dan silent readers untuk bw ke sini. haha.. 
Ini cerita nasi goreng yang hubby masak. Rasa macam dah tak lalu nak makan masakan sendiri. Sekali sekala makan masakan dari air tangan orang tersayang, yang simple pun jadi sedap.. eh.. memang sedap kot. Me tambah 2 kali!!


Rupa nasi goreng yang lazat tahap maksima.. ke me yang lapar?? apa pon bolehh. Tq hubby sayang.. awak buat saya makin gemok. *Esok boleh masak lagi tak?* hihihi

Jumpa lagi esok naa..

Sunday, December 16, 2012

Homemade Popcorn

Dah lama buat ni. Sedap. Resipi  dari Sofinar@myresipi. Tq kerana sudi share resipi ni.. :)

Homemade Popcorn

Bahan :

1/2 cawan jagung kering
2 sudu besar margerine (saya guna butter)
2 sudu makan gula 

Method :
masak jagung kering dengan api kecil, tutup periuk.
dalam masa tak sampai 5 minit anda akan dengar bunyi pop pop pop pop pop......., tunggu hingga pop corn semua pecah, ada la sikit2 yang tak pecah.
masak gula dalam periuk lain, bila gula cair masukkan pula butter, bila butter cair masukkan popcorn dan gaul rata.
Siap!

Saya guna jagung kering cap tesco yang macam kat bawah ni.

** nak guna brand lain pun xpe. Whatever u like :)