Monday, May 16, 2011

Chocolate Moist Cake

Selamat Petang semua. Saya bercuti harini, sebab tu ada masa untuk update blog yang selalu saya tinggalkan ni.. hehehe. Cake ni saya buat sempena makan2 dekat office aritu. Alhamdullillahh.. licinn!



Hasil ... saya tak pandai sangat nak deco cake macam orang lain. Setakat curah ganache, letak fruits, letak choc.. pandailahhh.. hahaha


Nampaknya.. ini saja untuk hari ni. Nanti saya update lagi. Bye2

Thursday, May 5, 2011

SHARE RECIPE - Chili Crab

Fuhhh.. dah bersawang rupanya..hehehe. Tak pernah lupa pun dekat blog ni, cuma x banyak masa nak update. Maaflah kepada kawan2 yang sudi singgah, tapi asyik baca cerita yang sama jer :). Ok.. malam ni just nak share recipe ketam bercili. Dah lama pun masak ketam ni. Selamat menjamu mata..






Bahan-Bahan:-

6 ekor ketam - potong 2, cuci, gaul dgn corn flour dan garam skit. Goreng separuh masak
2 biji telur
4 ulas bawang putih - dicincang
3 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
sedikit air
garam dan gula secukup rasa

Method:-
Panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai naik bau dan masukkan cili kisar.
tambah sedikit air, biar kejap sampai agak kering.
masuk semua sos yang ada. kalau suka kering, x yah tambah air.
masuk perasa (kalau xnak pun xpe sebab sos tu dah cukup rasa) dan ketam. gaul kejap then masukkan telur. biar telur tu masak sket baru kacau supaya telur tu berketul2 dan tak terlalu hancur.
bila telur masak dan semua bahan dah sebati, tutup api dan siap untuk dihidang.